Fordeling af jul og nytår:
Statsforvaltningen foreslår oftest, at forældrene holder jul og nytår med barnet på skift hvert andet år. Dvs. at den ene forælder holder jul med barnet i lige år mens den anden forælder holder jul med barnet i ulige år.
Statsforvaltningen kan godt bestemme anderledes hvis der er tradition for dette i den ene eller begge familier. Der findes forskellige løsninger og det kan være en god ide at gøre plads til traditioner i begge familier.

Skiftedag:
Vi anbefaler så få skift som muligt i dagene mellem jul og nytår og vi anbefaler ikke at skifte på selve dagene 24. og 31. december.
De mest brugte byttedage er d. 26. eller 27. december, da barnet på den måde vil have ro til at holde jul med den forælder det er sammen med og samtidig har tid til at lege med sine nye gaver. Der er også mulighed for at barnet kan deltage i evt. julefrokoster med familien på første og anden juledag. Den forælder der har nytåret, kan derimod se frem til at holde jul og fejre juledagene året efter uden afbrydelser.

Julefrokoster eller andre arrangementer:
Husk altid at tænke over hvis behov det er, når barnet skal deltage i familiearrangementer i juledagene. Børns forventning til jul er ikke så høje som forældrenes og det anbefales at holde det på et børneniveau. Det vil også sige, at vi ikke anbefaler at barnet skal fra juleaften med den ene forælder direkte videre dagen efter, til en eller to julefrokoster i den anden forælders familie. Det giver uro og for meget omstilling og er sjældent hyggeligt for barnet. Lad derfor den forælder barnet er ved til jul, have barnet i alle juledage og byt så om næste år.

Ekstra juleaften:
Vi anbefaler ikke at den forælder der ikke holder jul med barnet, holder en ekstra jul i dagene inden skiftet. Julen er noget særligt og barnet skal have lov at fejre jul med den forælder det skal være sammen med juleaften, uden at skulle gøre det hele dobbelt. Derfor skal forældrene også tænke over hvornår der uddeles gaver. Det er ikke rart for barnet at få gaver d 22. eller 23. hvis der er skift lige efter, for så kan barnet ikke nyde gaverne og lege med dem. Det kan også være den anden forælder har købt samme gave og derved ødelægges forventningens glæde for barnet, hvis barnet lige har fået samme gave dagen før. Husk derfor også at tale sammen om gaveindkøb.